Frågor och svar

Finns det mat att köpa inom invigningsområdena?
I Huvudentré Sunnabron och i Entré Trollberget kommer det att finnas mat till försäljning den 25 maj. Det bjuds på fika både i Entré Trollberget och i Huvudentré Sunnabron den 25 maj. Den 26 maj finns fika på båda ställena.

Kan jag ta mig fram med barnvagn/rullstol till scenområdet?
Det finns stigar som är tillgängliggjorda för personer med till exempel rullstolar eller barnvagnar.

Vad händer om jag behöver sjukvård när jag befinner mig i nationalparksområdet och inte har tillgång till min bil?
Behöver du tillgång till sjukvård på något av länets sjukhus är vägarna framkomliga för ambulanser.

Finns det toaletter på plats?
Det finns extrainsatta toaletter både i Entré Trollberget och i Huvudentré Sunnabron. Skötbord finns på bägge ställena i befintliga toalettbyggnader.

Finns det regnskydd i invigningsområdena?
Det finns väderbyggnader vid entréerna, både i Trollberget och Sunnabron. Dessa rymmer dock inte större folkmängder utan du bör ha med dig regnkläder och paraply om vädret bjuder på regn.

Finns det sittplatser i invigningsområdena?
I nationalparken finns det sittplatser i väderbyggnaderna och på vissa platser utefter stigarna. Under invigningen finns bänkar framför scenen i Bjurkärr/Huvudentré Sunnabron. Även i Entré Trollberget finns extra sittbänkar intill informationstavlorna.

Jag vill gärna besöka invigningen men kan inte stanna hela programmet, kommer jag till min bil på anslutningsplatsen mitt i programmet?
Besökare med eget fordon hänvisas till tillfälliga anslutningsplatser varifrån det kontinuerligt går gratis shuttlebussar till nationalparkens båda entréer Sunnabron och Trollberget den 25 och 26 maj.

Besökare till Trollberget parkerar vid anslutningsplats i Lönashult
Bussarna från Lönashult går kontinuerligt enligt tiderna nedan för respektive datum.
Fredag 25 maj går bussarna mellan kl. 09.30-15.30
Lördag 26 maj går bussarna mellan kl. 09.30-15.30
Anslutningsplatsen hittar du i T-korsningen Lönashults byväg/Hulevik.

Besökare till Sunnabron/Bjurkärr parkerar vid anslutningsplats i Vrankunge och Kärrasand
Bussarna från Lönashult går kontinuerligt enligt tiderna nedan för respektive datum.
Fredag 25 maj går bussarna mellan kl. 11.30-19.00
Lördag 26 maj går bussarna mellan kl. 09.30-16.00
Anslutningsplatsen Vrankunge hittar du i korsningen Torne/Vrankunge.
Anslutningsplatsen Kärrasand hittar du vid infarten till Kärrasands camping.

 

När bör jag åka med gratisbussarna för att komma i tid till scenprogrammet?
Se tiderna för bussarna i denna länk

Behöver jag anmäla mig någonstans för att åka med gratisbussarna?
Ja, gå in på hemsidan för att anmäla

Kan jag ta med min hund till nationalparken?
Ja, kopplade hundar är välkomna!

Kan jag ta med min hund på någon av bussarna?
Ja. Det går bra på gratisbussarna från Växjö, Alvesta och Tingsryd. Det fungerar även på shuttlebussarna.

Kan jag ta med barnvagnen på bussarna?
Ja. Barnvagnarna placeras i bagageutrymmet.

Kan jag ta med rullstolen på bussen?
Ja. Det finns handikaplift på några av shuttlebussarna.

Kan jag ta med mig elrullstolen på bussarna?
Du som har en elrullstol och vill delta i invigningen vid någon av entréerna beställer färdtjänst och får tillstånd att åka in till parkeringen för Sunnabron och Trollberget. Skicka ett mejl om detta till louise.ellman-kareld@lansstyrelsen.se så ser vi till att ni får tillstånd att köra till parkeringen intill entrén. Det finns inte möjlighet att ta med elrullstol på bussarna från Växjö, Alvesta eller Tingsryd. Heller inte på shuttlebussarna.

Kan jag ta någon av de reguljära bussarna till en anslutningsplats för att därifrån hoppa på någon av shuttlebussarna?
Nej. Det finns möjlighet att åka med gratisbussarna från Växjö, Alvesta och Tingsryd till respektive entré.
– Växjö Resecentrum, Norra Järnvägsgatan.
– Alvesta Busstation, hållplats C
– Tingsryd
busstation, hållplats C

Tidtabell 25 maj
Till Huvudentré Sunnabron går bussen från Växjö, Alvesta eller Tingsryd kl. 11.00. Retur kl. 17.30
Till Entré Trollberget går bussen från Växjö, Alvesta eller Tingsryd kl. 09.00.
Retur 15.00

Tidtabell 26 maj
Till både Huvudentré Sunnabron och Entré Trollberget går bussarna från Växjö, Alvesta eller Tingsryd kl. 09.00. Retur kl. 15.15

Kan jag ankra min båt utanför Sunnabron/Bjurkärr den 25 maj?  
Det kommer att anordnas flytbryggor intill själva bron Sunnabron. Där får ca 15 båtar plats att ankra. En karta kommer att läggas upp som visar områden där det inte är tillåtet att ankra eller gå i land vid Huvudentré Sunnabron/Bjurkärr från båt samt var flytbryggan placeras.

Var kan jag ställa min båt vid Entré Trollberget?
Du kan ställa båten från Huleviks småbåtshamn fram till badplatsen.
Ställ ej båtar vid kanotrastplatsen intill Entré Trollberget eller längs stranden fram till Hulevik.

Finns det möjlighet att grilla korv i området under invigningen?
Ja, grillarna är igång under den 25 och 26 maj i både Sunnabron och Trollberget. Se tider i programmet.

Fungerar min mobiltelefon i området?
Täckningen varierar beroende på vilket abonnemang du har. På vissa platser i området upplevs det att täckningen inte fungerar tillfredsställande. Om det blir mycket folk i området under samma tid kan täckningen eventuellt vara sämre.

Jag kommer att ta med min familj den 25 maj och undrar om det ordnas aktiviteter för barnen under invigningen?
Det ordnas aktiviteter som passar både vuxna och barn. I Entré Trollberget får du till exempel träffa Trollmor med trollungar vid Trollgrottan eller lyssna till och lära dig fågelläten. Ta del av hela programmet för invigningen.

Jag vill helst inte bli fotograferad under dagen – hur gör jag då?
Fotografering – en ny lag träder i kraft 25 maj.
Under invigningen och landskapsvandringen kommer fotografering att ske. Syftet är dokumentation, att bilderna används i sociala medier, hemsidor och tryckt material. Bilder kan vara aktuella i marknadsföringssyfte. Du som inte vill bli fotograferad har möjlighet att uppsöka ”fotofria platser” i respektive entré, det vill säga vid Entré Trollberget och Huvudentré Sunnabron. Dessa platser finns endast vid vardera entré och är skyltade.