Var med om en historisk dag när Åsnens nationalpark invigs

Alla är välkomna att delta i invigningsdagarna 25 och 26 maj av Åsnens nationalpark. Den officiella ceremonin är den 25 maj i Sunnabron. Aktiviteter sker även i Entré Trollberget. Gratisbussar går från uppsamlingsplatser samt från Växjö, Alvesta och Tingsryd.

Det är delar av den småländska sjön Åsnen med en spännande övärld, omgivande ädellövskogar och ett rikt fågelliv som nu manifesteras i och med invigningen.

– Den 25 maj får vi äntligen inviga Åsnens nationalpark. Jag ser mycket fram emot att fira denna dag tillsammans med alla de aktörer som arbetat med bildandet av nationalparken och med alla länets medborgare som nu kan fira att Kronobergs län har en nationalpark, säger landshövding Ingrid Burman.

Invigning på två ställen
Huvudentré Sunnabron
Den officiella ceremonin äger rum på scenen i Bjurkärr (intill Huvudentré Sunnabron) och konferencierer är Martin Emtenäs och Niklas Källner.

Här kommer du bland annat att få lyssna på musik av elever från gymnasieskolan AMB (Academy och Music and Business), Musica Vitae, tal från landshövding Ingrid Burman och generaldirektör Björn Risinger Naturvårdsverket. Kronprinsessan Victoria deltar i ceremonin, som en del av hennes landskapsvandring i Småland.

Entré Trollberget
Vid den mytomspunna platsen Trollberget är Meg Nömgård konferencier under dagen. Här kan du träffa Trollmor med trollungar, lära dig fågelläten eller lyssna till musikgruppen Utopia. Kronprinsessan Victoria passerar genom Trollberget på sin landskapsvandring.

På båda ställena bjuds det på fika och det finns möjlighet att köpa mat.
Fullständigt invigningsprogram med tider kan du läsa här

Gratis bussar till invigningen
Det enda sättet att ta sig till nationalparken är med våra shuttlebussar från Vrankunge, Lönashult och Kärrasand den 25 och 26 maj. Bussar går även från Växjö, Alvesta och Tingsryd. Tänk på att det tar tid att ta sig till invigningsområdena. Att gå från busstoppet i Huvudentré Sunnabron till scenen innebär en promenad på ca 1,4 km.

Mer information och avresetider hittar du på www.nationalparkasnen.se

Fakta om Åsnens nationalpark
Åsnens nationalpark är ett orört och vildmarksartat skogs- och sjölandskap i Alvesta och Tingsryds kommuner och på gränsen till Växjö kommun. Ädellövskogarna i området är ovanligt artrika främst när det gäller lavar, svampar och vedlevande insekter. De hundra öarna, skogarna, våtmarkerna och vattenmiljön tillsammans gör att hela Åsnenområdet har ett rikt fågelliv med bland annat fiskgjuse, havsörn och lärkfalk. I nationalparken finns två entréer och flera besöksplatser med rastskydd, bryggor och markerade leder. Huvudentrén ligger vid Sunnabron och en mindre entré i Trollberget.

Läs mer om Sveriges nationalparker

Information till media – ackreditering
För att få tillgång till presszon framför scenen ska press ackrediteras. Det kan göras genom att anmäla sig i receptionen på Länsstyrelsen i Kronoberg mellan datumen tisdag 22 maj till och med 12.00 24 maj. Vill du bli ackrediterad på plats ring kommunikationschef Pia Mastenstrand på 076-760 14 37.

För ytterligare information om invigningen, kontakta:

Annika Bladh, projektledare för invigning av nationalparken Länsstyrelsen Kronobergs län, 010-22 37 122, annika.bladh@lansstyrelsen.se

För frågor om Sveriges nationalparker

Evelina Selander, handläggare Naturvårdsverket, 010-698 15 68, evelina.selander@naturvardsverket.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *