Invigning Åsnens nationalpark

 

Den 25 maj invigs Åsnens nationalpark i hjärtat av Småland. Åsnens nationalpark är den 30:e nationalparken i Sverige och är, som övriga nationalparker, ett område noga utvalt på grund av dess unika natur och djurliv. Under två dagar, 25 och 26 maj, erbjuds olika aktiviteter för att uppmärksamma nationalparken. Länsstyrelsen Kronoberg och Naturvårdsverket hälsar alla varmt välkomna!

Fredag den 25 maj – den officiella invigningsdagen
Under den officiella invigningsdagen bjuder Länsstyrelsen Kronoberg och Naturvårdsverket in allmänheten till Trollberget och Sunnabron. De så kallade öppettiderna är mellan 10:00 -15:00 vid Trollberget och 12:00-18:00 i området Sunnabron. På de olika platserna bjuds det på underhållning, utställning, naturupplevelser, musik och fika. Den officiella invigningen kommer att vara vid Sunnabron med underhållning på scen mellan 14:00 – 16:00. Observera att tiderna är cirkatider och att eventuella förändringar kan komma att ske. Ett mer detaljerat program kommer att publiceras inom kort.

Lördag den 26 maj
Under lördagen den 26 maj kommer det att finnas möjlighet att uppleva olika typer av naturupplevelser i områdena kring Trollberget och Sunnabron. Aktiviteter pågår mellan 10:00 – 15.00 men alla är givetvis välkomna till parken under hela dagen. Ett mer detaljerat program kommer att publiceras inom kort.

Kronprinsessans landskapsvandring i Småland
Den 25 maj genomför Kronprinsessan Victoria en landskapsvandring i Småland. Invigningen kommer att vara en del av hennes landskapsvandring och Kronprinsessan kommer att delta under delar av invigningsceremonin. Kronprinsessan Victoria startade sina landskapsvandringar i september 2017 och har som mål att besöka alla landskap under de närmaste åren. Kronprinsessan vandrar i ett landskap under en dag för att uppleva en del av Sveriges unikt tillgängliga och variationsrika natur.Kronprinsessans önskar också med sina vandringar genom Sverige lyfta värdet av friluftsliv och rörelser för folkhälsan. Länsstyrelserna i samspel med det lokala föreningslivet har en viktig roll i besökens utformning. Arbetet med att ta fram en vandring i Kronobergs län har nu påbörjats.

Trafik och logistik den 25 och 26 maj
Nationalparkens parkeringsplatser kommer att vara avstängda för allmänhet den 25 och 26 maj. De behövs för de som deltar med olika aktiviteter dessa dagar. Länsstyrelsen ordnar därför gratis busstransporter till både Trollberget och Sunnabron från speciella uppsamlingsplatser där besökaren kan parkera sitt fordon. Mer information om var, hur och när du kan hoppa på en buss kommer. Information kommer att läggas upp på denna hemsida.

Löpande information 
Vill du hålla dig uppdaterad? Håll utkik för mer information på denna hemsida och i sociala medier.

Länkar
Sveriges Kungahus Landskapsvandringar
Sveriges nationalparker
Länsstyrelsen Kronoberg
Naturvårdsverket

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *