Åsnens nationalpark planeras invigas 25 maj

Foto: Ingela Eriksson

 

 

Foto: Ingela Eriksson

 

Ett småländskt skogs- och sjölandskap blir Sveriges 30:e nationalpark när invigning av Åsnens nationalpark planeras den 25 maj.

Sveriges nationalparker är unika områden och ett av syftena är att människor ska kunna uppleva naturen genom att besöka de mest värdefulla och sevärda naturområdena. Åsnens nationalpark sällar sig till skaran och representerar ett sydsvenskt slättlandskap med insjöskärgård, ett rikt fågelliv, gammal bokskog, ovanliga svampar, mossor och lavar.

–  Flera års arbete tillsammans med flertalet aktörer i Kronobergs län har resulterat i att vi kommer att kunna bjuda in till invigning i maj, säger Landshövding Ingrid Burman.

Fram till invigningen återstår att färdigställa huvudentrén i Sunnabron, göra i ordning stigar, informationsskyltar och broschyrer för att erbjuda besökarna naturupplevelser.

– Planeringen av invigningen sätter igång nu och under våren presenterar vi invigningsprogrammet, säger Annika Bladh projektledare för invigningen på Länsstyrelsen.

Nu återstår beslut av regeringen och riksdagen innan nationalparken kan invigas den 25 maj.

Bakgrund
Arbetet med att bilda Åsnens nationalpark påbörjades 2011. Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Kronobergs län, de tre berörda kommunerna Alvesta, Tingsryd och Växjö, Destination Åsnen och ett stort antal föreningar har deltagit i arbetet. Läs mer om Sveriges nationalparker.

Kontakt för frågor om invigningen:
Evelina Selander, handläggare, Naturvårdsverket
010-698 15 68
evelina.selander@naturvardsverket.se

Annika Bladh, projektledare för invigningen, Länsstyrelsen i Kronoberg
010-223 71 22
annika.bladh@lansstyrelsen.se

* ändringar av invigningsdatum i texten har gjorts i efterhand.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *