Elinor representerar Alvesta kommun i arbetsgruppen

Vem är du och vad är din roll i projekt Åsnens nationalpark?

Jag jobbar på Alvesta kommun som plan- och landskapsarkitekt. I projektet är jag med i arbetsgruppen där vi som kommunrepresentanter utgör bollplank till projektledarna med respons och idéer kring stort och smått.

Elinor Bjärnborg, Alvesta kommun.

Elinor Bjärnborg deltar i arbetsgruppen och representerar Alvesta kommun.

Vilken betydelse får bildandet av nationalparken för kommunen?

Åsnen är redan idag ett populärt turistmål för olika former av friluftsliv. Med nationalpark får ännu fler möjligheten att hitta dit och ta del av den fina naturen, samtidigt som naturvärdena får ett starkt skydd och värnas även för framtiden. Fler besökare i området och den kvalitetsstämpel på naturen som nationalparken medför ger utökade möjligheter för entreprenörer att hitta underlag och nya nischer. Det gynnar Åsnenbygden men även utvecklingen i kommunen generellt. Men nationalparken kan även bli viktig som utflyktsmål och en plats att vara stolta över för en del av kommunens invånare som kanske idag inte har upptäckt vilken pärla de har i sin närmiljö.

Om du blir tvungen att välja, vad tycker du att man som besökare i området bör uppleva?

Att titta ut över sjön och öarna mellan trädstammarna precis vid strandkanten i Bjurkärr är mäktigt. Man befinner sig mellan två världar! Samtidigt pågår samspelet mellan dem hela tiden. Trollberget med sina sägenomspunna block är också en plats man bör besöka om man både vill uppleva natur och utmana sin fantasi.